ΕΚΛΕΙΨΗ ΜΕ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ!





Στην επόμενη Πανσέληνο, το βράδυ της 20ης προς 21ης Φεβρουαρίου 2008, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το εντυπωσιακό φαινόμενο της Ολικής Έκλειψης Σελήνης, το οποίο συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη βρίσκονται στην ίδια ευθεία.
Η Σελήνη αρχικά θα εισέλθει στην παρασκιά της Γης και σταδιακά ολόκληρη η επιφάνειά της θα καλυφθεί από τη σκιά της Γης! Το κοινό μπορεί να παρατηρήσει το φαινόμενο από την αρχή της μερικής έκλειψης (3:43 πμ) έως και την δύση της Σελήνης και το ξημέρωμα (στις 7 το πρωί). Με την αρχή της μερικής έκλειψης το φεγγάρι θα περάσει μέσα από μια διαδοχική σειρά φάσεων που μοιάζουν με τις γνωστές φάσεις του σεληνιακού κύκλου. Η κορύφωση του φαινομένου είναι φυσικά η φάση της ολικής έκλειψης, που διαρκεί περίπου πενήντα λεπτά (5:01 πμ έως 5:51 πμ), όταν και η Σελήνη θα βρεθεί πλήρως μέσα στη σκιά της Γης.
Κατά την ολική έκλειψη η Σελήνη δε σκοτεινιάζει πλήρως αλλά αποκτά ένα κοκκινωπό χρώμα οφειλόμενο στη διάθλαση του φωτός στη γήινη ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, το φαινόμενο ακολουθεί την αντίστροφη πορεία μέχρι και την πλήρη επαναφορά στη γνωστή λαμπρή Πανσέληνο κάτι το οποίο δε θα προλάβουμε να δούμε αυτή τη φορά καθώς η Σελήνη δύει λίγο πριν την ολοκλήρωση του φαινομένου. Το χαμηλό ύψος της Σελήνης στη φετινή έκλειψη θα επηρεάσει και το ακριβές χρώμα της έκλειψης καθώς ούτως ή άλλως η Σελήνη "κοκκινίζει" όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα.

8 σημειώματα:

Ανώνυμος είπε...

..μάλλον πρέπει να ξενυχτήσουμε σήμερα.....!!!!! χα χα..!

Ιφιγένεια είπε...

... λες να αξίζει τον κοπο ???

Αννα είπε...

Λες να βαλω ξυπνητηρι;;;
Παντως ευχαριστω για πληροφορία!!!

Ανώνυμος είπε...

..καλό καρναβάλι στα "παπαγαλάκια" σου.... περιμένουμε φωτό...

Ιφιγένεια είπε...

Οπωσδήποτε !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alkmini είπε...

παπαγαλακια? ποιος-α εχει παπαγαλακια, γιατι εχω και γω 3.
φιλακια ιφ

(και πλς βγαλε απο τις ρυθμισεις την λεκτικη επαληθευση, δεν χρειαζεται. τνκς)

Ιφιγένεια είπε...

@aliki
...ωχ... ! Συγγνώμη αλλά είμαι καινούρια ακόμα ... Το έφτιαξα όμως !! Σ'ευχαριστώ !!
Παπαγαλάκια θα ντυθούμε για το καρναβάλι των μικρών !!
Θα ανεβάσω και σχετικό "υλικό" !!!

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Δυστυχώς, το έμαθα κατόπιν εορτής! :)) Καλό Σαββατοκύριακο! :))